[Можливість прогнозу розвитку серцевої недостатності у хворих на артеріальну гіпертензію з різними варіантами ремоделювання серця - Губіна, Н. В (Вісник наукових досліджень, 2015)
МОЖЛИВІСТЬ ПРОГНОЗУ РОЗВИТКУ СЕРЦЕВОЇ НЕДОСТАТНОСТІ У ХВОРИХ НА АРТЕРІАЛЬНУ ГІПЕРТЕНЗІЮ З РІЗНИМИ ВАРІАНТАМИ РЕМОДЕЛЮВАННЯ СЕРЦЯ - Вивчено різні типи ремоделювання серця і можливість прогнозування розвитку серцевої недостатності у чоловіків та жінок (із різним станом репродуктивної системи), хворих на есенціальну артеріальну гіпертензію. У чоловіків частіше спостерігається нормальна геометрія лівого шлуночка. Ведучим варіантом ремоделювання серця у жінок є його концентричний тип. Високий показник Е/ А>1,5 має несприятливе прогностичне значення в чоловіків та жіноку постменопаузі з високим артеріальним тиском, що протягом 3 років призводить до розвитку серцевої недостатності