Мелатонін як гепатопротектор при цукровому діабеті - Олещук, О. М; Іванків, Я. І (Вісник наукових досліджень, 2015)
МЕЛАТОНІН ЯК ГЕПАТОПРОТЕКТОР ПРИ ЦУКРОВОМУДІА- БЕТІ - Дана робота містить огляд даних літератури щодо фізіологічної ролі мелатоніну та значення мелатонінових рецепторів у реалізації його ефектів. Показано вплив мелатоніну на синтез інсуліну, профіль глюкози та його значення в патогенезі цукрового діабету. Також розглянуто можливі механізми дії мелатоніну як фармакологічного препарату, а саме, його антиоксидантний ефект, вплив на систему оксиду азоту, взаємодію із специфічними мелатоніновими рецепторами та інші. Всі ці механізми, ймовірно, лежать в основі його гепатопро- текторного впливу при цукровому діабеті. МЕЛАТОНИН КАК ГЕПАТОПРОТЕКТОР ПРИ САХАРНОМ ДИАБЕТЕ - Эта работа содержит обзор данных литературы о физиологической роли мелатонина и значение мелатонино- вых рецепторов в реализации его эффектов. Показано влияние мелатонина на синтез инсулина, профиль глюкозы и его значение в патогенезе сахарного диабета. Также рассмотрены возможные механизмы действия мелатонина как фармакологического препарата, а именно, его антиоксидантный эффект, влияние на систему оксида азота, взаимодействие со специфическими мелатониновыми рецепторами и другие. Все эти механизмы, вероятно, лежат в основе его гепа- топротекторного действия при сахарном диабете. MELATONIN AS HEPATOPROTECTOR AT DIABETES - This paper reviews scientific information about physiological role of melatonin and melatonin receptors value in implementing its effects. The effect of melatonin on the synthesis of insulin, glucose profile and its role in the pathogenesis of diabetes are also discussed. The predictable mechanisms of melatonin’s’ action of as a pharmacological drug, namely its antioxidant effects, effects on nitric oxide system, interaction with specific melatonin receptors, and others are shown. All these mechanisms are likely to underlie its hepatoprotective influence at diabetes. Ключові слова: мелатонін, мелатонінові рецептори, цукровий діабет, печінка. Ключевые слова: мелатонин, мелатониновые рецепторы, сахарный диабет, печень. Key words: melatonin, melatonin receptors, diabetes, liver.