АЛГОРИТМ КОРЕКЦІЇ МОВЛЕННЄВИХ ПОРУШЕНЬ ІЗ ВИКОРИСТАННЯМ ПРИСТРОЮ ВЛАСНОЇ КОНСТРУКЦІЇ - Flis, P. P.; Filonenko, V. V.; Melnyk, A. O.; Nemyrovych, Y. P.; Lopoha, A. P. (Вісник наукових досліджень, 2019)
На даний час в Україні спостерігається тенденція до збільшення кількості дітей із мовленнєвими порушеннями, серед яких найпоширенішими є дислалія. Логопедичні заняття – це основна форма корекційного навчання, дітям призначають певні та поступові етапи логопедичної корекції. Також застосовували різні індивідуальні та стандартні пристрої. Мета дослідження – провести логопедичну корекцію мовленнєвих порушень у пацієнтів із фізіологічним прикусом, використовуючи пристрій власної конструкції, згідно із запропонованим алгоритмом. Матеріали і методи. Проведено обстеження 73 дітей (24 – у віці від 3 до 6 років, 49 – від 6 до 12 років) без вираженої ортодонтичної патології за наявності мовленнєвих порушень із нормальним слухом та інтелектом і виконано мовленнєву корекцію. Додатково до логопедичних занять рекомендували використовувати вестибулярні пластинки Dr. Hinz – MUPPY-P з намистиною, знімні ортодонтичні апарати з намистиною, Bluegrass appliances, пристрої для усунення та профілактики шкідливих язикових звичок. З метою раннього виявлення чинників ризику основних стоматологічних захворювань визначали гігієнічний стан порожнини рота, інтенсивність карієсу, наявність чи відсутність запальних процесів у тканинах пародонта. Результати досліджень та їх обговорення. Першим кроком алгоритму успішного проведення корекції мовленнєвих порушень було роз’яснення її необхідності. Другий етап передбачав фонетичну діагностику всіх сторін мови, логіки, інтелекту, пам’яті та мислення. В усіх обстежених діагностовано поліморфну дислалію. Третім етапом алгоритму – проведення роботи щодо подолання порушень фонетичного боку мовлення була безпосередньо мовленнєва корекція. Запропонований пристрій для усунення та профілактики шкідливих язикових звичок застосували у 6 випадках. Висновки. Після проведення логопедичної корекції сформувалися правильний артикуляційний уклад та звуковимова. Запропонований пристрій для усунення та профілактики шкідливих язикових звичок доцільно використовувати у комплексі з логопедичною корекцією, зокрема дислалій. Окрім позитивного логопедичного ефекту від запропонованих лікувально-профілактичних заходів, ми отримали ще й поліпшення гігієнічного стану порожнини рота, відсутність приросту інтенсивності карієсу постійних зубів та підвищення вмотивованості пацієнтів.