ВПЛИВ КОРВІТИНУ НА ПОКАЗНИКИ ПЕРЕКИСНОГО ОКИСНЕННЯ ЛІПІДІВ ТА АНТИОКСИДАНТНУ СИСТЕМУ В ЛЕГЕНЯХ У ДИНАМІЦІ РОЗВИТКУ ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНОГО АЛЕРГІЧНОГО АЛЬВЕОЛІТУ В УМОВАХ СТРЕСУ - Regeda, M. S.; Kovalska, M. Ye. (Вісник наукових досліджень, 2018)
Важливу роль для розуміння патогенезу алергічного альвеоліту відіграють процеси перекисного окиснення ліпідів (ПОЛ) та антиоксидантної системи (АОС). Щодо коригувального впливу на порушення процесів ПОЛ та АОС велике зацікавлення у науковців і практичних лікарів викликає корвітин. У доступній нам літературі відсутні дослідження, що стосуються вивчення дії корвітину на показники про- й АОС у легенях в динаміці розвитку експериментального алергічного альвеоліту (ЕАА) за умов іммобілізаційного стресу. Власне, це визначає актуальність експериментальних досліджень, які ми провели, і вказує на доцільність пошуку нових способів вищенаведеної корекції. Мета дослідження – з’ясувати роль процесів про- та АОС у патогенезі ЕАА в умовах іммобілізаційного стресу в експерименті та встановити вплив на них корвітину. Матеріали і методи. Об’єктом дослідження були 70 самок морських свинок масою тіла 0,18–0,20 кг, яких поділили на 7 дослідних груп по 10 тварин у кожній. Відтворено такі експериментальні моделі: АА до лікування; АА в умовах іммобілізаційного стресу до лікування та АА в умовах іммобілізаційного стресу після лікування корвітином. Препарат “Корвітин” (Борщагівський хіміко-фармацевтичний завод) протягом 10-ти діб вводили внутрішньочеревно в дозі 40 мг/кг. Експериментальний іммобілізаційний стрес – за методом П. Д. Горизонтова. Експериментальний АА – О. О. Орєхова, Ю. А. Кирилова. Потім тварин декапітували і визначали в легенях вміст продуктів ПОЛ та активність ферментів АОС. Вміст дієнових кон’югатів визначали за методом В. Г. Гаврилова, М. І. Мішкорудної, малонового діальдегіду – Є. Н. Коробейникової, активність супероксиддисмутази – за методом R. Fried, активність каталази (КТ) – за R. Holmes, C. Masters, церулоплазмін – В. Г. Колб, В. С. Камишнікова. Статистичне опрацювання – за методом Стьюдента. Статистично достовірними вважали результати, для яких р≤0,05. Результати досліджень та їх обговорення. Дослідження показали, що для тварин з ЕАА характерна інтенсифікація процесів ПОЛ (ДК та МДА). Внаслідок активації цих процесів у легенях накопичувалися первинні та вторинні продукти ПОЛ. Одержані результати вказували на виснаження АОС (СОД, КТ, ЦП) та неспроможність утилізувати продукти ПОЛ. Таким чином, вивчення показників про- й АОС за умов розвитку ЕАА показало зростання вмісту ДК і МДА та зниження активності ферментів СОД, КТ, ЦП у легенях на 2-гу, 34-ту доби, що свідчило про поступову активацію процесів ПОЛ на тлі депресії антиоксидантного захисту, особливо на 34-ту добу розвитку експерименту. Комплексна оцінка отриманих результатів дає підстави, на нашу думку, дійти висновку, що за умов формування ЕАА відбувається порушення рівноваги між ПОЛ та АОС. З огляду на отримані результати, метою наступного етапу роботи було виявлення дисбалансу між про- та АОС при ЕАА у легенях в умовах стресу. Ці результати, на нашу думку, вказують, що у морських свинок виснажується активність АОС, що нездатна повністю утилізувати продукти вільнорадикального окиснення ліпідів, які посилено утворюються при ЕАА в умовах стресу. Можна припустити, що алергія, стрес, гіпоксія та запалення легень швидко призводять до пригнічення АОС. Одержані результати свідчать, що при ЕАА та стресі відбувалися зміни показників про- (ДК і МДА) і АОС (СОД, КТ, ЦП ) у легенях, які проявлялися активізацією процесів ліпопероксидації на тлі пригнічення АОС. Це особливо чітко помітно на 2-гу, 34-ту доби експерименту. В результаті проведених досліджень встановлено, що після 10-ти діб введення внутрішньочеревно препарату “Корвітин” тваринам з ЕАА в умовах іммобілізаційного стресу (в дозі 40 мг/кг ) спостерігалося зниження вмісту продуктів ПОЛ та зростання активності АОС, порівняно з групою тварин, які не піддавалися дії цього засобу. Це свідчить, на нашу думку, про коригувальну дію корвітину на показники ПОЛ та антиоксидантного захисту за умов формування ЕАА та ІС. Висновки. Одержані результати експериментів встановили неспроможність антиоксидантної системи утилізувати продукти ліпопероксидації при експериментальному алергічному альвеоліті в умовах стресу та її виснаження на 2-гу, 34-ту доби експерименту до лікування. Застосування антиоксиданта “Корвітин” спричинило гальмівну дію на утворення продуктів пероксидації ліпідів та стимулювальний вплив на активність антиоксидантної системи в легенях, що вказує на його позитивний коригувальний вплив медикаменту на порушені показники метаболізму за умов формування експериментального алергічного альвеоліту та іммобілізаційного стресу.