ТLR4-РІВНІ У ХВОРИХ НА ПОДАГРУ: ЗВ’ЯЗОК З АКТИВНІСТЮ ЗАХВОРЮВАННЯ - Orlova, I. V.; Stanislavchuk, M. A. (Вісник наукових досліджень, 2018)
TLR 4-рівні мають вагоме значення у розвитку багатьох ревматичних захворювань, хоча їх роль при подагрі залишається дискусійною. Мета дослідження – визначити вміст TLR 4 у хворих на подагру та оцінити зв’язок з активністю захворювання. Матеріали і методи. У дослідження було включено 65 хворих на подагру (100 % чоловіки), віком (mean±SD) (53,1±9,7) року і з тривалістю захворювання – (10,0±7,1) року. Серед обстежених – 26 (40 %) із хронічною тофусною подагрою. Контрольну групу складали 23 практично здорових осіб. Активність захворювання підраховували за Gout Activity Score (GAS). TLR 4-рівень визначали за допомогою EL ISA. Результати досліджень та їх обговорення. TLR 4-рівні у хворих на подагру були достовірно вищими порівняно з практично здоровими особами ((301,4±12,2) пг/мл та (280,1±8,7) пг/мл відповідно). Активність за шкалою GAS була 5,8±2,2. У пацієнтів із низьким TLR 4-рівнем (<294,0 пг/мл) активність захворювання за шкалою GAS була найнижчою, тоді як з високим TLR 4- рівнем (>305,2 пг/мл) – висока активність. Збільшення вмісту TLR 4 супроводжувалось зростанням кількості нападів подагри протягом останнього року, кількості уражених суглобів, інтенсивності болю за ВАШ . Виявлено достовірні асоціативні зв’язки між TLR 4-рівнем та активністю за GAS (r=0,55), кількістю уражених суглобів (r=0,47), рівнем СК сироватки крові (r=0,27) та ВАШ (r=0,49; p<0,05). Висновки. У хворих на подагру визначають високі TLR 4-рівні, що асоціюються з активністю захворювання.