ЗАСТОСУВАННЯ АТОМНО-СИЛОВОЇ МІКРОСКОПІЇ ДЛЯ ВИВЧЕННЯ ПОВЕРХНІ ЕМАЛІ ЗУБА - Pupin T. І.; Minko, L. Yu.; Ilnitskaya, O. M.; Moroz, K. A.; Zaliznyak, M. S.; Dubas, M. A. (Вісник наукових досліджень, 2018)
У статті представлено результати досліджень поверхні емалі зуба із застосуванням атомно-силової мікроскопії. Мета дослідження – використання атомно-силової мікроскопії для вивчення топографії поверхні нормальної зубної емалі. Матеріали і методи. Для проведення атомно-силової мікроскопії було виготовлено зразки зрілої зубної емалі дев’яти третіх молярів без будь-яких захворювань твердих тканин. Зуби для виготовлення зразків емалі було взято після їх видалення. Щойно видалені зуби обробляли 13 % розчином перекису водню, ретельно промивали дистильованою водою, висушували. Щічну поверхню емалі розрізали на зразки за допомогою лмазного диска. Топологічні зображення поверхні зразків емалі зуба отримували за допомогою атомно-силового мікроскопа Solver P47-PRO (NT -MDT ) у напівконтактному режимі роботи з частотою розгортки 1Гц. У роботі використовували зондові датчики NSG 10-A з радіусом заокруглення вістря 10 нм. У результаті отримано низку зображень поверхні емалі різного масштабу та роздільною здатністю 256×256 точок. Результати досліджень та їх обговорення. Встановлено, що рельєф поверхні емалі особливо добре видно на зображеннях ділянок розміром 1×1 мкм, це пояснюється кратністю збільшення. Результати досліджень профілю вказують на те, що емалеві призми не є однакового розміру й для здорової емалі характерні мінімальні перепади висоти. Середньо-квадратична шорсткість поверхні емалі у зразках в середньому становила 25,6 нм при середній висоті призм емалі 115 нм на відрізку 2,5×2,5 мкм. Висновки. Застосування АС -мікроскопії дозволяє оцінити такі характеристики поверхні емалі, як тривимірне зображення рельєфу поверхні, визначення геометричних розмірів емалевих призм, обчислення середньої висоти емалевих призм і середньо-квадратичної шорсткості поверхні, що відкриває нові можливості дослідження стану поверхні зубної емалі, вивчення її структури, морфології і обчислення параметрів поверхні.