ВЗАЄМОЗВ’ЯЗОК ЗАХВОРЮВАНЬ ПАРОДОНТА ЗІ СТАНОМ ОПОРНО-РУХОВОГО АПАРАТУ (ОГЛЯД ЛІТЕРАТУРИ) - Sloboda, M. T.; Pupin, T. I.; Minko, L. Yu. (Вісник наукових досліджень, 2018)
У статті висвітлено взаємозв’язок захворювань тканин пародонта із станом опорно-рухового апарату. Одним із показників фізичного розвитку і соматичного здоров’я є стан опорно-рухового апарату, порушення якого, у свою чергу, призводить до погіршення фізичного і психічного стану людини і в подальшому може зумовити розвиток супутньої патології. Cистемні порушення змініють реактивність організму людини та обмежують його адаптаційні можливості, що впливає на розвиток і перебіг захворювань тканин пародонта. Мета дослідження – показати взаємозв’язок захворювань пародонта зі станом опорно-рухового апарату. Матеріали і методи. Проведено огляд та аналіз останніх даних науково-медичної літератури. Результати досліджень та їх обговорення. Деформація хребта і грудної клітки спричиняє не тільки порушення постави, а і виникнення порушення метаболізму в організмі за рахунок зміни з боку внутрішніх органів. Однією з основних причин, що спричиняє порушення кровообігу у вертебрально-базилярному басейні, є патологічні зміни в хребті. Частота виявлення і ступінь остеопенії наростають у міру збільшення величини викривлення хребта та віку хворих. Встановлено залежність між розвитком зубощелепних аномалій і порушеннями опорно-рухового апарату. Було описано численні анатомічні зв’язки між системою трійчастого нерва і нервовими структурами, які беруть участь у регуляції постави. В патогенезі захворювань пародонта задіяні всі види обміну речовин. Провідними ланками патогенезу такої взаємодії можуть бути гуморальні впливи факторів альтерації на сполучну тканину пародонта, поєднане з ушкодженням макро- і мікросудинного русла, зменшенням мінералізації скелета. Висновки. Виходячи з даних джерел літератури, порушення, що розвиваються при патології опорно-рухового апарату, аномалії прикусу, гемодинамічні зсуви в системі мікроциркуляції, порушення тканинного імунітету сприяють розвитку захворювань пародонта.