ОСОБЛИВОСТІ ПЕРЕБІГУ ХРОНІЧНОГО ОБСТРУКТИВНОГО ЗАХВОРЮВАННЯ ЛЕГЕНЬ БЕЗ ПОЄДНАННЯ ТА В ПОЄДНАННІ З ТУБЕРКУЛЬОЗОМ У ПАЦІЄНТІВ ІЗ ЗАЛІЗОДЕФІЦИТНИМИ СТАНАМИ - Zhovanyk, N. V.; Tovt-Korshynska, M. I. (Вісник наукових досліджень, 2018)
Поєднання хронічного обструктивного захворювання легень (ХОЗЛ) та туберкульозу легень (ТБЛ) становить важливу медичну та соціальну проблему. Разом з тим, наявність залізодефіцитних станів (ЗДС) у цих хворих призводить до підвищення летальності та інвалідизації. Тож вивчення поширеності, статевих особливостей та клінічного значення ЗДС у хворих на ХОЗЛ та чи без ТБЛ є актуальним. Мета дослідження – вивчити особливості перебігу ХОЗЛ та поєднаної патології ХОЗЛ з ТБЛ у пацієнтів із ЗДС. Матеріали і методи. Було обстежено 71 пацієнта із ХОЗЛ віком від 19 до 73 роки, з яких 36 мали ХОЗЛ у поєднанні з ТБЛ. Усім хворим було проведено загальноклінічне обстеження, досліджували функцію зовнішнього дихання, а також показники якості життя і рівні тривожності та депресії. Результати досліджень та їх обговорення. Було виявлено, що вік пацієнтів із ХОЗЛ був вищим, ніж при поєднаній патології ХОЗЛ та ТБЛ . У 55,8 % осіб із ХОЗЛ та у 73,5 % при поєднаній патології було діагностовано ЗДС. Звертає увагу, що у пацієнтів із ХОЗЛ анемія хронічних захворювань (АХЗ) була вірогідно рідше, ніж латентний дефіцит заліза (ЛДЗ), а при поєднанні ХОЗЛ та ТБЛ частка хворих з АХЗ була більшою від частки пацієнтів із ЛДЗ. У пацієнтів із ТБЛ середні показники ШОЕ були вірогідно вищі, ніж у пацієнтів без ЗДС. У підгрупах із наявним ЗДС ОФВ1 був нижчим, ніж у пацієнтів без ЗДС. Звертає на себе увагу, що у хворих з поєднаною патологією та ЗДС рівні депресії та тривожності були вірогідно нижчими, ніж у пацієнтів без ЗДС, а показник якості життя (а саме психічний компонент здоров’я) був вірогідно вищим у хворих із поєднаною патологією та ЗДС. Висновки. У пацієнтів із ХОЗЛ ЗДС було вірогідно рідше, ніж в осіб з поєднанням ХОЗЛ та ТБЛ. Як у хворих на ХОЗЛ, так і в осіб із поєднанням ХОЗЛ та ТБЛ наявність ЗДС була пов’язана з нижчими рівнями ОФВ1, депресії та тривожності, а також з вищими показниками ШОЕ та якості життя.