КЛІНІКО-ГЕНЕТИЧНІ ЗАКОНОМІРНОСТІ ФОРМУВАННЯ ТА ПЕРЕБІГУ БРОНХІАЛЬНОЇ АСТМИ В ДИТЯЧОМУ ВІЦІ - Voloshyn, S. B. (Вісник наукових досліджень, 2017)
Досліджено особливості перебігу бронхіальної астми серед пацієнтів з обтяженим алергологічним анамнезом із різними генотипами Arg16Gly гена β2-адренорецепторів. Проведено аналіз асоціації поліморфізму досліджених генів із особливостями алергоанамнезу, а також виявлено кореляційну залежність рівня IgE від супутніх алергічних патологій. У ході дослідження встановлено переважання гетерозиготного варіанта Arg/Gly (42,57 %) та гомозиготного варіанта Gly/Gly (43,56 %) гена ADRβ2-рецепторів, а також підтверджено вплив обтяженого алергоанамнезу на реалізацію бронхіальної астми у дітей.