ДИНАМІКА ПОКАЗНИКІВ РОТОВОЇ РІДИНИ ТА КЛІНІЧНОГО СТАНУ ТКАНИН ПАРОДОНТА У ДІТЕЙ ІЗ ГІНГІВІТОМ ПІД ВПЛИВОМ ЛІКУВАЛЬНО-ПРОФІЛАКТИЧНИХ ЗАХОДІВ - Avdeev, O. V.; Zmarko, Y. K.; Boykiv, A. B.; Drevnitska, R. O. (Вісник наукових досліджень, 2017)
Ураховуючи високу поширеність запальних процесів у пародонті дітей різного віку, слід зробити висновок про недостатню ефективність профілактичних і лікувальних заходів. Мета дослідження – провести порівняльну оцінку традиційного лікування гінгівіту з терапією із використанням протизапального гелю з неовітином. Матеріали і методи. 47 дітей, хворих на хронічний катаральний гінгівіт, було взято під диспансерне спостереження та поділено на групи: основну (23 дитини) і порівняльну (24 дитини). Усім дітям проводили загальноприйняту терапію згідно з протоколами надання медичної допомоги – базова терапія. В основній групі протягом місяця застосовували засоби патогенетичної спрямованості – протизапальний гель із неовітином, рекомендовані засоби гігієни. В порівняльній групі для місцевої терапії використали 3 % розчин пероксиду водню; для полоскань ротової порожнини (протягом першого тижня лікування) – “Ротокан”, лікувально-профілактична зубна паста. Контрольні огляди та обстеження із визначенням гігієнічного стану порожнини рота за гігієнічним індексом Федорова–Володкіної, поширеності та інтенсивності запального процесу в яснах оцінювали за допомогою проби Шиллера–Писарєва та індексу РМА, показників ротової рідини (вміст загального глутатіону, окисненого та відновленого глутатіону, редокс-індекс глутатіону). Результати досліджень та їх обговорення. Після проведеного лікування ліквідація процесу запалення ясен у хворих основної групи супроводжувалась зменшенням індексу РМА у 2,8 раза; ГІ – в 1,6 раза. Встановлено скорочення терміну лікування дітей при застосуванні запропонованої лікувальної схеми. Через 0,5 року вміст загального глутатіону в основній групі достовірно був більшим як від показника порівняльної групи до лікування (у 1,2 раза), так і від показника порівняльної групи через 0,5 року (1,2 раза). Також достовірною була різниця між вмістом відновленого глутатіону в дітей основної і порівняльної груп – у 1,2 раза, редокс-індекс глутатіону в основній групі зріс і навіть достовірно перевищив показник контрольної групи. Висновки. Застосування запропонованої терапії із використанням гелю з неовітином сприяло кращим результатам лікування: зменшенню ступеня запалення ясен, кількості відвідувань лікаря, поліпшенню показників антиоксидантного захисту в ротовій рідині дітей, причому, більшою мірою через півроку після проведеного лікування.