ПОЕТАПНЕ ХІРУРГІЧНЕ ЛІКУВАННЯ ДІТЕЙ З УРОДЖЕНИМИ РОЗЩЕЛИНАМИ ВЕРХНЬОЇ ГУБИ І НЕБА - Shamsyev, R. A. (Вісник наукових досліджень, 2017)
Метою дослідження було розробити програму реабілітації дітей з уродженими розщелинами верхньої губи та піднебіння. У період з 2005 до 2015 року в Другій клініці СамМІ перебували на лікуванні 41 пацієнт із вродженими розщелинами верхньої губи та піднебіння. З них з односторонньою розщелиною – 35, з двостороннім – 6 пацієнтів; дівчаток – 14, хлопчиків відповідно – 27. Усі хворі були підготовлені до операційного втручання, тобто була проведена амбулаторно корекція анемії I ступеня у 25 дітей (60,98 %), II ступеня – у 12 дітей (29,27 %); корекція гіпотрофії I ступеня – у 17 дітей (41,46 %), II ступеня – у 8 дітей (19,51 %) під контролем педіатра і гематолога. Всім хворим проводилася хейлоринопластика за методом Лімберга-Обухової. Для ефективної корекції вроджених розщелин губи і піднебіння у дітей потрібне тривале комплексне лікування за участю багатьох фахівців. Перш за все це раннє ортопедичне лікування з перших днів життя дитини, проведення масажу і міогімнастика за участю матері. По-друге, це ретельна передопераційна підготовка і обґрунтована етапна тактика хірургічних втручань з правильно проведеним післяопераційним періодом. У післяопераційному періоді після кожного етапу корекції необхідно призначати ортодонтичне лікування, логопедичні навчання, лікувальну фізкультуру з масажем, санаційні заходи у педіатра, оториноларинголога, стоматолога.