РЕЗУЛЬТАТИ ЗАСТОСУВАННЯ НЕОАД’ЮВАНТНОЇ ХІМІОПРОМЕНЕВОЇ ТЕРАПІЇ SЗ ВНУТРІШЬОАРТЕРІАЛЬНИМ ВВЕДЕННЯМ ЦИТОСТАТИКІВ ХВОРИМ НА РАК СТРАВОХОДУ - Kirkilevsky, S. I.; Frydel, R. I.; Kondratsky, Yu. N.; Krakhmalov, P. S. (Вісник наукових досліджень, 2017)
Незважаючи на досягнення в сучасній онкології, результати лікування раку стравоходу залишаються незадовільними. Більшість вчених визнала найбільш ефективним комплексний підхід, який включає доопераційну хіміопроменеву терапію з подальшою операцією. З метою покращення результатів лікування було розроблено методику внутрішньоартеріальної хіміотерапії, яку поєднували з променевою терапією на доопераційному етапі. Для визначення ефективності неоад’ювантної хіміопроменевої терапії проведено рандомізоване дослідження, в яке увійшло 69 хворих на рак стравоходу. В 34 пацієнтів проведено доопераційну хіміопроменеву терапію з внутрішньоартеріальним введенням цитостатиків у 35 – стандартну хіміопроменеву терапію. Безпосередні результати не відрізнялись за частотою токсичних та післяопераційних ускладнень. Однорічна виживаність в основній групі – (81,0±6,7) %, у контрольній (55,8±9,0) %. Дворічна виживаність в групі внутрішньоартеріальної хіміотерапії склала (58,3±11,8) %, в групі стандартної хіміопроменевої терапії – (33,1±12,1) %. Медіана виживаності в контрольній групі склала 15 місяців, а в основній ще не досягнута. Застосування внутрішньоартеріального введення цитостатиків у комплексному лікуванні хворих на рак внутрішньогрудного відділу стравоходу достовірно підвищує однорічну виживаність з 55,8 до 81,0 % (p<0,05) порівняно зі стандартною хіміопроменевою терапією.