ОСОБЛИВОСТІ ЗМІНИ ІМУНОЛОГІЧНИХ ПОКАЗНИКІВ У ДІТЕЙ З ХРОНІЧНИМ БРОНХІТОМ - Shamsyev, A. M.; Yusupov, SH. A.; Mukhamadyeva, L. A.; Yuldashev, B. A. (Вісник наукових досліджень, 2017)
Метою дослідження була оцінка стану імунного статусу при хронічному бронхіті у дітей. У дітей із ХБ відзначаються зміни в системі як клітинного, так і гуморального імунітету, що носять односпрямовані імунологічні порушення, які характеризує Т-клітинний імунодефіцит. У дітей з хронічним бронхітом в період загострення захворювання встановлено достовірне зниження лейкоцитів. Достовірно знижуються, порівняно з нормою, такі показники, як відносна й абсолютна кількість лімфоцитів. Одним з основних показників гуморального імунітету є імуноглобуліни сироватки крові. Включаючись в ланцюг імунологічних реакцій, імуноглобуліни відіграють певну роль у патогенезі ХБ. З боку гуморального імунітету в дітей, хворих на ХБ, відмічалися виражена гіпоімуноглобулінемія, різке підвищення рівня IgМ, порівняно з групою практично здорових дітей, рівні IgA і IgG підвищувалися в групі дітей дошкільного віку.