МІТОТИЧНА АКТИВНІСТЬ КЛІТИН СЛИЗОВОЇ ОБОЛОНКИ ПІЛОРИЧНОГО ВІДДІЛУ ШЛУНКА ЩУРІВ В УМОВАХ ДІЇ ЕПІХЛОРГІДРИНУ, АДАПТОГЕНУ Й АНТИОКСИДАНТУ - Smirnov, A. S.; Mirzebasov, M. A. (Вісник наукових досліджень, 2016)
В експериментах на білих щурах-самцях вивчали характер впливу епіхлоргідрину на процеси поділу клітин слизової оболонки пілоричного відділу шлунка щурів, а також експериментально обґрунтовували можливість використання екстракту ехінацеї пурпурової і тіотриазоліну з метою корекції виникаючих змін. Введення епіхлоргідрину знижує мітотичну активність клітин слизової оболонки пілоричного відділу шлунка щурів. Зменшення мітотичної активності зберігається протягом семи діб після припинення інгаляцій епіхлоргідрину. Як екстракт ехінацеї пурпурової, так і тіотриазолін, при введенні їх щурам, на яких не діяв епіхлоргідрин, не викликають змін мітотичної активності клітин слизової оболонки пілоричного відділу шлунка. Застосування екстракту ехінацеї пурпурової, а також використання тіотриазоліну на тлі інгаляцій епіхлоргідрину перешкоджають виникненню зменшення мітотичної активності, яка викликається епіхлоргідрином.