СУЧАСНІ ВІТЧИЗНЯНІ ЗАСАДИ НАДАННЯ МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ ДІТЯМ ПЕРШИХ РОКІВ ЖИТТЯ ІЗ ПОРУШЕННЯМ ЗОРОВИХ ФУНКЦІЙ - Rykov, S. O.; Barynov, Yu. V. (Вісник наукових досліджень, 2016)
У публікації проведено науковий аналіз описаних у вітчизняній та зарубіжній літературі досліджень щодо організації надання медичної допомоги дітям перших років життя з порушенням зорових функційю. А також етапи, зміни та нововведення у зв’язку із зростаючими тенденціями кількості випадків виникнення сліпоти й слабобачення в ранньому дитячому віці як у світі та у країнах Європейського регіону, так і в Україні зокрема. Проаналізовано особливості організації надання лікувально-профілактичної допомоги дітям із порушеннями зорових функцій у ранньому віці (з перших років життя) як первинної медичної допомоги в амбулаторно-поліклінічних умовах, так і в стаціонарах з наданням вторинної медичної та третинної високоспеціалізованої медичної допомоги. Обґрунтовано доцільність міжсекторального підходу із залученням батьків, родини, в якій виховується дитина з порушенням зорових функцій в ранньому віці, медичного персоналу, фахівців освіти, тифлопедагогів у вирішенні складної медико-соціальної проблеми організації процесу лікування, реабілітації, виховання та розвитку дітей із порушеннями зорових функцій.