ФАКТОРИ РИЗИКУ ВИНИКНЕННЯ АТОПІЧНОГО ДЕРМАТИТУ В ДІТЕЙ - Fedortsiv, O. Ye.; Mochulska, O. M. (Вісник наукових досліджень, 2016)
Атопічний дерматит – мультифакторне захворювання. Із сучасної точки зору, атопія є генетично гетерогенною патологією, для розвитку якої необхідний комплекс багатьох спадкових чинників, що взаємодіють між собою з факторами навколишнього середовища із сумуючим ефектом. Справжні причини розвитку алергічних захворювань ще не встановлені, проте добре вивчені фактори ризику їх формування,які умовно поділяються на ендогенні й екзогенні.