РІВЕНЬ СИРОВАТКОВОГО АМІЛОЇДУ А В ПАЦІЄНТІВ ІЗ ХРОНІЧНИМ ОБСТРУКТИВНИМ ЗАХВОРЮВАННЯМ ЛЕГЕНЬ - Mykhailichenko, D. S. (Вісник наукових досліджень, 2016)
Проведено визначення рівня маркера системного запалення – САА у 37 хворих на ХОЗЛ у стабільній фазі патологічного перебігу. Встановлено, що рівень САА у пацієнтів із ХОЗЛ був достовірно вище, ніж у осіб контрольної групи (p=0,035). Рівень САА пов’язаний зворотним кореляційним зв’язком із рівнем ОФВ1 (r=-0,406, p=0,013). У хворих з рівнем САА вище 182,34 пг/мл було достовірно вище вираження симптомів за анкетою САТ (р=0,030) та нижчий рівень ОФВ1 (р=0,020), ніж у хворих, які за рівнем САА не відрізнялись від контрольної групи. Ступінь обструктивних порушень у пацієнтів із ХОЗЛ може бути пов’язаним з вираженням системного запалення. У хворих на ХОЗЛ із високим рівнем САА вираження симптомів ХОЗЛ вище, ніж у хворих із невисоким рівнем САА.