ТОКСИЧНІ ЕФЕКТИ МАРГАНЦЮ - Fedchyshyn, M. P.; Korda, M. M. (Вісник наукових досліджень, 2016)
Марганець – есенційний мікроелемент, необхідний для кровотворення, а також нормального функціонування головного мозку, гормональної та репродуктивної системи, генетичного апарату та антиоксидантної системи клітини. В цій статті проаналізовано дані наукових публікацій та інтернет-ресурсів, що стосуються актуальних питань молекулярної біології, медицини, фізіології та токсикології марганцю. Окреслено проблематику впливу високих доз мангану на людський організм. Описано негативні ефекти, які виникають в організмі людини при його надлишку.