ПРЕГРАВІДАРНА ПІДГОТОВКА ЖІНОК З ОЛІГОМЕНОРЕЄЮ НА ТЛІ ХРОНІЧНИХ ГЕПАТИТІВ – ЗАПОРУКА МІНІМІЗАЦІЇ ПЕРИНАТАЛЬНИХ РИЗИКІВ - Lymar, L. YE.; Lymar, N. A. (Вісник наукових досліджень, 2016)
Проблема розладів менструальної функції, зокрема олігоменореї, залишається актуальною унаслідок збільшення захворюваності жінок, що спричинене впливом різноманітних екзогенних та ендогенних патогеннних факторів на організм. З огляду літератури, доступної для аналізу, та наших попередніх досліджень відомо, що часто спостерігається поєднання олігоменореї із хронічними гепатитами. Виявлені порушення гормонального статусу та функції печінки мають негативний вплив на перебіг вагітності. Для забезпечення стійкої ремісії поєднаної патології необхідна прегравідарна підготовка, яка дасть змогу попередити ускладнення вагітності та мінімізувати перинатальні ризики. Ми вивчали результати клінічних, ультрасонографічних, гормональних досліджень та біохімічних показників функції печінки у жінок з олігоменореєю на тлі хронічних гепатитів та ефективність впливу прегравідарної підготовки на перебіг вагітності. Обстежено 68 жінок з олігоменореєю, які страждають від хронічних гепатитів (ХГ), 30 з яких отримували комплексну прегравідарну підготовку.