ПОШИРЕНІСТЬ МОРФОФУНКЦІОНАЛЬНОГО УРАЖЕННЯ ПЕЧІНКИ У ХВОРИХ НА РЕВМАТОЇДНИЙ АРТРИТ - Smiyan, S. I.; Danʹkiv, L. V. (Вісник наукових досліджень, 2016)
Представлено результати проведеного обстеження 86 хворих на РА з метою виявлення морфофунціональних змін печінки за допомогою оцінювання клінічних симптомів, лабораторних та інструментальних методів. Порівняльний аналіз функціонального стану печінки показав статистично достовірну залежність синдромів цитолізу (підвищення рівня аспартатамінотрансферази (АС Т), аланінамінотрансферази (АЛ Т)); холестазу (підвищення показників лужної фосфатази (ЛФ), загального білірубіну, гаммаглутамінтрансферази (ГГТ); мезенхімальнозапального (зниження показників загального білка) від активності та тривалості захворювання РА. Одночасно констатовано погіршення показників функції печінки у пацієнтів старшої вікової групи. Медикаментозний тип ураження печінки спостерігався у 66 (77,9 %) хворих.