ЗМІНИ ПЕРОКСИДНОГО ОКИСНЕННЯ ЛІПІДІВ ТА АНТИОКСИДАНТНОЇ СИСТЕМИ У ЩУРІВ ПІД ВПЛИВОМ ПРЕНАТАЛЬНОГО СТРЕСУ - Міц, І. Р.; Денефіль, О. В. (Вісник наукових досліджень, 2013)
У роботі представлено дані впливу пренатального стресу на організм щурів. Досліди виконано на 22 самцях і 22 самицях віком 3 місяці. Досліджували вплив пренатального стресу на пероксидне окиснення ліпідів і антиоксидантну систему. Виявлено, що в інтактних щурів-самців, порівняно з самицями такого ж віку, спостерігається вища активність процесів пероксидного окиснення ліпідів. Пренатальний стрес активує процеси пероксидного окиснення ліпідів у тварин незалежно від статі, при більшій активності антиоксидантної системи у самців, що може вказувати на напруженість у них процесу адаптації.