АНТИСТАФІЛОКОКОВА АКТИВНІСТЬ КОМПЛЕКСУ БАКТЕРІОФАГІВ ТА ЛІПОСОМ - Іванова, Н. М.; Деркач, С. А. (Вісник наукових досліджень, 2013)
Вивчено можливість підвищення ефективності дії комерційних бактеріофагів у їх комплексах з ліпосомами стосовно Staphylococcus aures in vitro. Установлено, що мінімальна інгібуюча концентрація комплексу ліпосом та бактеріофагів, при якій знищувались планктонні клітини Staphylococcus aureus була у 10–100 разів меншою порівняно з мінімально інгібуючою концентрацією комерційних бактеріофагів. Лізуюча активність комплексу ліпосом та бактеріофагів залежала від складу та заряду ліпосом. Отримані дані свідчать про можливість використання комплексів ліпосом та бактеріофагів у лікуванні стафілококових інфекцій.