ОСОБЛИВОСТІ РЕАБІЛІТАЦІЇ ВАГІТНИХ З ПОЛІТРАВМОЮ - Лимар, Є. А. (Вісник наукових досліджень, 2016)
У статті висвітлено особливості реабілітації залежно від травмогенезу та клініко-епідеміологічних характеристик постраждалих вагітних жінок, які отримали політравму. Перше місце в травмогенезі політравми у вагітних займає побутова травма, спричинена побиттям, тому переважає пошкодження голови та живота шляхом прямого удару. Друге місце посідають дорожньо-транспортні пригоди (ДТП), тому поєднуються травми кінцівок, голови і компресійні пошкодження живота. Катотравма при падінні з висоти зумовлює генералізоване пошкодження кісток і внутрішніх органів, що призводить до втрати вагітності у 70 % випадків з політравмою. Спроба суїциду призводить до тривалої гіпоксії, що зумовлює дистрес плода і його загибель. За механізмом пошкодження при політравмі у вагітних переважає прямий удар, далі катотравма та компресія. Найчастіше політравму отримують вагітні жінки у віці 21–30 років, тобто у найактивнішому фертильному віці.