СТАН КЛІТИННОГО І ГУМОРАЛЬНОГО ІМУНІТЕТУ ТА АНТИОКСИДАНТНОЇ СИСТЕМИ ЗАХИСТУ В ДІТЕЙ З АТОПІЧНИМ ДЕРМАТИТОМ - П'ятницький, Ю. С.; Федорців, О. Є. (Вісник наукових досліджень, 2013)
В статті представлено результати дослідження клітинного і гуморального імунітету, перекисного окиснення ліпідів та антиоксидантної системи захисту в 154 дітей віком від 1-го місяця до 12 років з атопічним дерматитом. Встановлено, що у дітей, хворих на атопічним дерматитом, тривалий алергічний процес викликає значні порушення клітинної та гуморальної ланок імунітету, виражену активацію вільнорадикального окиснення ліпідів та відносний дефіцит антиоксидантів, а також зростання рівнів циркулюючих імунних комплексів та кріоглобулінів.