Про вікозалежний і терапевтичний патоморфоз епілепсії з початком захворювання у середньому та похилому віці - Мар'єнко, Л. Б. (Вісник наукових досліджень, 2013)
Метою дослідження було окреслення особливостей патоморфозу епілепсії у пацієнтів з початком захворювання у середньому і похилому віці (понад 45 років), порівняно із тими пацієнтами, які захворіли у молодому дорослому віці (18–45 років) залежно від низки чинників: етіології, тривалості захворювання, прогнозу, соматичної коморбідності. Дві групи порівняння склали 179 пацієнтів із дебютом епілепсії у молодому віці і 42 хворих – в середньому і похилому. Вікозалежний етіологічний патоморфоз епілепсії полягав у значному превалюванні судинної етіології симптоматичної епілепсії, відсутності ідіопатичних форм і зменшенні випадків криптогенної епілепсії у хворих віком понад 45 років. Серед коморбідних захворювань внутрішніх органів у більш старших пацієнтів відмічено загальнопопуляційне переважання серцево-судинної патології. Більш пізній початок захворювання і, відповідно, менша його тривалість відігравали ключову роль для більш сприятливовго прогнозу епілепсії у хворих середнього і похилого віку. Позитивний терапевтичний вікозалежний патоморфоз епілепсії зазначений у осіб старшого віку із судинною етіологією захворювання, фармакорезистентність і негативний терапевтичний патоморфоз – при криптогенній і посттравматичний епілепсії. У молодих дорослих хворих ефективність або безуспішність лікування не залежала від етіології епілепсії.