ДИНАМІКА ПРОДУКТІВ ПЕРОКСИДНОГО ОКИСНЕННЯ ЛІПІДІВ ТА АНТИОКСИДАНТНОГО ЗАХИСТУ В КРОВІ КРОЛЯ ЗА УМОВ МЕХАНІЧНОЇ НЕПРОНИКАЮЧОЇ ТРАВМИ РОГІВКИ ТА ПРИ ЇЇ КОРЕКЦІЇ КЕРАТОКСЕНОІМПЛАНТАТОМ - Герасимець, А. Ю.; Гудима, А. А. (Вісник наукових досліджень, 2013)
За умови непроникаючої травми рогівки та її корекції кератоксеноімплантатом ми відмічали меншу активацію пероксидного окиснення ліпідів (малоновий діальдегід) порівняно з консервативним способом лікування. Зниження активності ферментативної ланки антиоксидантного захисту в сироватці крові (супероксиддисмутаза та каталаза) теж проявилося меншою мірою при корекції травми. Вміст церулоплазміну в сироватці крові у групах з використанням кератоксеноімплантата протягом експерименту поступово зростав, у групах без корекції спостерігали його поступове зниження. Концентрація SH-груп знизилась за умов використання кератоксеноімплантата меншою мірою порівняно з групами без хірургічної корекції.