ПРОГНОСТИЧНІ МАРКЕРИ РОЗВИТКУ ЗАПАЛЬНИХ УРАЖЕНЬ СУГЛОБІВ ЗА УМОВ СУПУТНЬОГО УРАЖЕННЯ ПЕЧІНКИ - Демків, І. Я.; Лісничук, Н. Є.; Шутурма, О. Я. (Вісник наукових досліджень, 2013)
При експериментально змодельованих патологічних умовах встановлено істотне порушення мікроелементного стану кістки, на що вказує зниження у крові та в кістковій тканині концентрацій кальцію, фосфору, калію. Відмічено збільшення вмісту оксипроліну в сироватці крові, що свідчить про дефекти колагеноутворення, переважання процесів розпаду цього білка над процесами його синтезу. Одночасно в обох досліджуваних субстратах виявлено істотне збільшення концентрацій лужної та кислої фосфатаз, що є маркерами активного запального процесу та цитолізу. Спостерігається підвищений синтез основних класів імуноглобулінів (з переважанням вмісту Іg G) та посилене утворення імунних комплексів, а також помірне зниження активності фагоцитуючих мононуклеарів.