ОБМІН МІДІ У ДІТЕЙ РАННЬОГО ВІКУ НА ТЛІ ЗАЛІЗОДЕФІЦИТНОЇ АНЕМІЇ - Банадига, Н. В.; Рогальська, Я. В. (Вісник наукових досліджень, 2013)
Фізіологічні темпи кровотворення у дитини залежать не лише від балансу заліза, але й природного вмісту есенціальних мікроелементів. Зокрема, фізіологічний рівень міді необхідний для включення заліза у склад гему. Метою дослідження було дослідити особливості обміну міді у дітей раннього віку із залізодефіцитною анемією. Обстежено 64 дитини віком до 3 років із залізодефіцитною анемією, серед яких переважали із легким ступенем анемії. Стан метаболічних процесів міді в організмі характеризували: вміст її у сироватці крові, екскреція міді з сечею, а також рівень мідьвмісного білка – церулоплазміну. Встановлено, що при всіх ступенях анемії була тенденція до зниження сироваткової міді, а при анемії ІІ–ІІІ ступенів вміст був достовірно нижчим відносно значень контролю. Останнє супроводжувалось фізіологічною екскрецією міді з сечею. Разом з тим, при анемії рівень церулоплазміну в крові має тенденцію до зростання порівняно зі значеннями контролю. Співставляючи рівень міді та церулоплазміну в сироватці крові, прийшли до висновку про наявний дисбаланс обміну міді, що необхідно враховувати при виборі моно- чи полімікроелементного препарату для лікування залізодефіцитної анемії.