ПОРУШЕННЯ ВУГЛЕВОДНОГО ОБМІНУ ТА ІНСУЛІНОРЕЗИСТЕНТНІСТЬ У ХВОРИХ НА ПЕРВИННИЙ ГІПОТИРЕОЗ - Вацеба, Т. С. (Вісник наукових досліджень, 2013)
З метою вивчення показників вуглеводного обміну та інсулінорезистентності (ІР) у хворих на явний та субклінічний гіпотиреоз залежно від наявності ожиріння обстежено 72 хворих із первинним гіпотиреозом, що виник на тлі ендемічного зоба, з них 42 жінки та 30 чоловіків. Встановлено, що у хворих із гіпотиреозом визначення рівня ендогенного інсуліну (ЕІ) в крові, розрахунок індексу Саго, HOMA-IR є інформативними для верифікації наявності ІР. У хворих із гіпотиреозом з компонентами МС рівень глікованого гемоглобіну (HbA1c) та ЕІ збільшується в міру формування ІР. Між показниками HOMA-IR і рівнем ТТГ існує пряма лінійна кореляційна залежність. У хворих на гіпотиреоз із ожирінням рекомендовано проводити пероральний глюкозо-толерантний тест та визначати рівень HbA1c для виявлення порушень вуглеводного обміну.