ПСИХОЛОГІЧНІ ТА НЕЙРОГОРМОНАЛЬНІ ВІДХИЛЕННЯ У ХВОРИХ ІЗ НЕВРОГЕННИМ СІАЛОАДЕНІТОМ ДО ТА ПІСЛЯ ПРОГРАМОВАНОЇ СЕНСОРНОЇ ДЕПРИВАЦІЇ - Криничко, В. В. (Вісник наукових досліджень, 2016)
Обстежено 47 хворих із неврогенним сіалоаденітом. Виявлено в цій групі порушення у ланці симпатоадреналової системи, яке після проведеного лікування практично нормалізувалося у більшості обстежених. Поряд з цим при психологічному обстеженні (за даними тесту люшера) виявлено нестійкість саморегуляції ЦНC, зниження самочуття, активності, настрою за даними САН та високі значення за шкалою нейротизму за даними опитувальника EPQ (Г. Айзенк), що свідчить про схильність у цих хворих до розвитку невротичних розладів.