МІСЦЕ ХІРУРГІЧНОГО СТРЕСУ В РОЗВИТКУ ПІСЛЯОПЕРАЦІЙНИХ ВЕНОЗНИХ ТРОМБОЗІВ У БАСЕЙНІ НИЖНЬОЇ ПОРОЖНИСТОЇ ВЕНИ - Ненашко, І. А.; Венгер, І. К.; Костів, О. І.; Балабан, Л. В. (Вісник наукових досліджень, 2016)
Включення фактора хірургічного стресу в шкалу J. Caprini об’єктивізує систему визначення ризику розвитку післяопераційних венозних тромбоемболічних ускладнень і дає можливість здійснити поділ пацієнтів із плановою хірургічною патологією на групи з високим, помірним та низьким ризиком розвитку післяопераційного венозного тромбозу. При цьому частота розвитку післяопераційного тромбозу в басейні нижньої порожнистої вени при високому рівні хірургічного стресу знаходиться на рівні 25,68 %, при помірному ступені хірургічного стресу – 19,31 %, при низькому – 13,75 %.