ДОСВІД ЗАСТОСУВАННЯ ЕКСТРАКОРПОРАЛЬНОЇ ДЕТОКСИКАЦІЇ В ЛІКУВАННІ ХВОРИХ НА ГОСТРИЙ ПАНКРЕАТИТ - Гриньків, Н. І.; Добринська, Н. О.; Борис, Р. М. (Вісник наукових досліджень, 2016)
За період з 2007 до 2012 року обстежено 115 хворих на гострий панкреатит різного ступеня тяжкості віком від 28 до 72 років. В обстежених пацієнтів виявлено зміни клітинного і гуморального імунітету, порівняно зі здоровими: доведено, що у крові зменшувалася відносна кількість основних класів клітин клітинної ланки імунітету. Обстежених пацієнтів поділили на дві групи: пацієнти з гострим панкреатитом, набряковою формою – 23 хворих; пацієнти із гострим деструктивним панкреатитом – 92 особи. В основну групу спостереження увійшли 42 пацієнти (36,8 %), у яких позитивних результатів досягнуто за допомогою інтенсивної консервативної терапії, операційного лікування, а також застосування екстракорпоральної детоксикації. Застосування еферентних методів у лікуванні гострого деструктивного панкреатиту дозволило зменшити кількість гнійно-септичних ускладнень та летальних наслідків.