ТАКТИКА “damage control” У ЛІКУВАННІ ПОСТРАЖДАЛИХ ІЗ ТЯЖКОЮ ПОЄДНАНОЮ АБДОМІНАЛЬНОЮ ТРАВМОЮ - Жуковський, В. С. (Вісник наукових досліджень, 2016)
Проведено ретроспективний аналіз лікування 48 постраждалих віком від 18 до 67 років із тяжкою поєднаною абдомінальною травмою та масивною внутрішньочеревною кровотечею. Потерпілих поділено на дві клінічні групи: контрольну та основну. В контрольну групу включено 27 постраждалих, у яких застосовували стандартну хірургічну тактику з повним обсягом хірургічних втручань за один етап; основну – 21, яким проводили етапне лікування за технологію “damage control”. Пацієнтам контрольної групи хірургічне втручання на черевній порожнині виконували безперервно, у 13 – з хірургічною паузою, яка була необхідною для проведення інтенсивної терапії, стабілізації гемодинаміки і в середньому тривала (92,5±21,2) хв. Пацієнтам основної групи виконували мінімальний об’єм хірургічного втручання, тимчасовий гемостаз. На другому етапі проводили інтенсивну терапію у відділенні реанімації та інтенсивної терапії до стабілізації стану пацієнта. Через 24–48 год після травми проводили третій етап операційного лікування, під час якого видаляли гемостатичні тампони, проводили санацію і повторну ревізію черевної порожнини, контроль гемостазу, реконструктивні втручання на органах шлунково-кишкового тракту. лікування постраждалих із застосуванням тактики “damage control” дозволило уникнути летальності під час операції, зменшити післяопераційну летальність на 7 %, частоту гнійно-септичних ускладнень – на 9,6 %.