ВПЛИВ ВАКУУМНОЇ ТЕРАПІЇ НА МОРФОЛОГІЧНІ ЗМІНИ М’ЯКИХ ТКАНИН РАНОВИХ ДЕФЕКТІВ У ХВОРИХ ІЗ СИНДРОМОМ ДІАБЕТИЧНОЇ СТОПИ - Герасимчук, П. О.; Власенко, В. Г.; Павлишин, А. В.; Фіра, Д. Б. (Вісник наукових досліджень, 2016)
У статті наведено результати вивчення динаміки морфологічних змін м’яких тканин ранових дефектів у хворих із синдромом діабетичної стопи на тлі вакуумної терапії. Встановлено, що вакуумна терапія значно поліпшує мікроциркуляцію в ділянці ран, зменшує прояви запальних та деструктивних змін, пришвидшує організацію екстрацелюлярного матриксу, оптимізуючи таким чином регенераторний процес та формування якісної грануляційної тканини. Вона стимулює процеси регенерації та дозволяє скоротити терміни підготовки ран до пластичного закриття в середньому на 5 днів.