ОСОБЛИВОСТІ ПЕРЕБІГУ ЗАХВОРЮВАНЬ ОРГАНІВ ДИХАННЯ У ДІТЕЙ РАННЬОГО ВІКУ НА ФОНІ КОМОРБІДНИХ СТАНІВ ТА УМОВИ ЇХ РАННЬОЇ ДІАГНОСТИКИ - Дука, К. Д.; Мишина, Н. В.; Єфанова, А. О.; Пінаєва, Н. Л. (Вісник наукових досліджень, 2016)
На данному етапі захворювання органів дихання є провідною патологією у структурі захворюваності дітей. Клініка різних захворювань органів дихання має схожі риси. саме тому необхідно враховувати дані анамнезу і наявність коморбідних станів у дітей, від яких в цілому залежить тяжкість та перебіг окремого захворювання. У структурі коморбідних станів слід звертати увагу на недоношеність, штучну вентиляцію легенів в анамнезі, наявність перенатального ураження ЦНс та інше. Комплексний підхід до клінічного обстеження таких дітей має поліпшити ефективність терапевтичної тактики.