ІНФЕКЦІЙНІ УСКЛАДНЕННЯ У ПОСТРАЖДАЛИХ З ПОЛІСИСТЕМНИМИ ТА ПОЛІОРГАНИМИ ПОШКОДЖЕННЯМИ - Гур’єв, С. О.; Танасієнко, П. В.; Цвях, А. І. (Вісник наукових досліджень, 2013)
У статі йде мова про особливості клініко-епідеміологічної характеристики в постраждалих з інфекційними ускладненнями політравми. Опираючись на проведене дослідження, встановлено вікові особливості постраждалих. Структура та поділ інфекційних ускладнень серед тих, хто одужав, чи помер, є дещо різними. Основною когортою серед постраждалих з інфекційними ускладненнями при політравмі є особи працездатного віку, що підкреслює важливість подальших досліджень даної проблеми. Проведено аналіз клініко-нозологічної характеристики ускладнень політравми. Виявлено, що в обох групах спостереження превалюють ускладнення з боку дихальної системи. Клініко-нозологічна картина інфекційних ускладнень у постраждалих, які померли, або вижили, відрізняється і має свої особливості.