АРГІНІН У КОМПЛЕКСНОМУ ЛІКУВАННІ ХВОРИХ НА ОБТУРАЦІЙНУ ЖОВТЯНИЦЮ - Смачило, І. І. (Вісник наукових досліджень, 2013)
Обстежено 45 хворих на обтураційну жовтяницю. Усім хворим оцінювали тяжкість холестатичного синдрому за рівнем білірубінемії, цитолітичного синдрому, за рівнем маркера пошкодження гепатоцитів (L-FABP). Результати обстежень вказують на активацію синдрому цитолізу в ранньому післяопераційному періоді, причиною якого є реперфузійний синдром, спричинений декомпресією жовчних проток. Виходячи з цього, розроблено лікувальний алгоритм, котрий базується на медикаментозній терапії з включенням L-arginini hydrochloridum, та одно- і двох етапних методах хірургічного втручання.