СТАН ВЕГЕТАТИВНОЇ РЕГУЛЯЦІЇ СЕРЦЕВОГО РИТМУ ПРИ ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНОМУ ЦУКРОВОМУ ДІАБЕТІ - Фурдела, М. Я. (Вісник наукових досліджень, 2013)
В експерименті на щурах з модельованим цукровим діабетом проведено дослідження змін вегетативної регуляції серцевого ритму залежно від ступеня гіперглікемії. Результати проведеного дослідження вказують на вегетативний дисбаланс з переважанням симпатикотонічних впливів на регуляцію серцевої діяльності. Поглиблення декомпенсації вуглеводного обміну в щурів з алоксановим цукровим діабетом призводить до поступового послаблення активності парасимпатичної ланки та посилення симпатичної ланки автономної нервової системи.