ОСОБЛИВОСТІ ЦИТОКІНОВОГО БАЛАНСУ В ХВОРИХ НА СИСТЕМНУ СКЛЕРОДЕРМІЮ З ПОШКОДЖЕННЯМ ЛЕГЕНЬ - Гаєвська, В. Ю. (Вісник наукових досліджень, 2016)
За останні роки вчені встановили, що найпоширенішим і найнебезпечнішим ускладненням системної склеродермії (ССД) є ураження легень, важливу роль у розвитку якого відіграють прозапальні та антизапальні цитокіни. Метою нашого дослідження було проаналізувати активність продукції цитокінів імунокомпетентними клітинами у хворих на ССД з пошкодженням та без пошкодження легень (ПЛ). Було обстежено 74 хворих на ССД, з них 51(71,8 %) з ПЛ і 23 хворих (28,2 %) без ПЛ за допомогою клінічних, рентгенологічних досліджень, імуноферментного та імунофлюоресцентного аналізів. Аналіз отриманих даних у хворих на ССД без ПЛ показав: підвищену активність Т-хелперів 2-го та 3-го типів з посиленною продукцією інтерлейкіну (IL4) та трансформуючого фактора росту- β (TGF-β) в сироватці крові. Хворі на ССД з ПЛ, порівняно з хворими на ССД без ПЛ, мають підвищення рівнів моноцитарно-хемокінового протеїну-1 (MCP-1) – у 2,1; TGF-β – у 1,8 раза, IL4 – у 2,0 рази, IL17 – у 2,7 раза, вмісту IL17 в Т-хелперах 17 типу – у 2,5 раза, а IL-4 – у 1,2 раза в цих же клітинах. Отже, підвищення рівня МCP-1, IL17 у сироватці крові та кількості позитивних Т-хелперів 17 типу є маркерами ризику раннього пошкодження легень у хворих на ССД.