CТРУКТУРНО-ПРОСТОРОВА ПЕРЕБУДОВА СУДИННОГО РУСЛА ВЕЛИКИХ СЛИННИХ ЗАЛОЗ щУРІВ ЗА УМОВ ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНОЇ ГІПЕРГЛІКЕМІЇ - Яворська-Скрабут, І. М.; Герасимюк, І. Є.; Яворська, С. І. (Вісник наукових досліджень, 2015)
Морфологічні дослідження артеріального русла привушних та підщелепних слинних залоз щурів встановили, що при експериментальній гіперглікемії відбувається структурно-просторова перебудова артерій, яка підтверджується наростанням звивистості судин, збільшенням значень коефіцієнтів асиметрії та галуження, довжинно-діаметральних відношень судин та зростанням загального кута галужень артерій та його складових. Ці зміни сприяли зменшенню судинного опору та були більш істотними із збільшенням терміну експериментальної гіперглікемії.