СТАН ГУМОРАЛЬНОГО ІМУНІТЕТУ ПРИ ЕКCПЕРИМЕНТАЛЬНІЙ ТОВСТОКИШКОВІЙ НЕПРОХІДНОСТІ - Гощинський, В. Б.; Домбровський, О. А. (Вісник наукових досліджень, 2015)
У статті приведено та проаналізовано дані дослідження показників гуморального імунітету: імунолгобулінів M, G, A та ЦІК при експериментальній товстокишковій непрохідності. Зміни рівня IgM показують, що саме за рахунок IgM забезпечується бактерицидна здатність сироватки крові протягом перших трьох діб перебігу непрохідності; IgG забезпечують бактерицидну здатність та антитоксичну дію сироватки крові протягом усього перебігу непрохідності; зміни IgA вказують на збереження ролі місцевої імунної відповіді слизових оболонок протягом усього перебігу непрохідності; синхронне зростання рівня IgG та ЦІК на початкових етапах непрохідності може вказувати на формування ЦІК за умови надлишку антигенів та недостатності антитіл. Високий рівень ЦІК, що мають цитотоксичні властивості, може бути провідним моментом у виникненні імунної інтоксикації.