РОЛЬ І МІСЦЕ ЛІКАРЯ-СТОМАТОЛОГА У НАДАННІ ПЕРВИННОЇ МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ НАСЕЛЕННЮ НА СІМЕЙНО-ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ДІЛЬНИЦЯХ - Грицко, С. Р. (Вісник наукових досліджень, 2015)
У статті наведено дані щодо інтеграції професійної діяльності лікаря-стоматолога у первинну медичну допомогу, яка надається на засадах сімейної медицини.Метою даного дослідження є визначення ролі та місця роботи лікаря-стоматолога у сфері первинної медичної допомоги, інтегрованої з сімейним лікарем, щодо підвищення якості та ефективності валеологічної, діагностичної, профілактичної та лікувально-реабілітаційної допомоги населенню різних вікових груп, а також інформування, збереження та зміцнення здоров’я здорових осіб; профілактики найпоширеніших захворювань; відновного лікування та медико-соціальної реабілітації хворих і травмованих людей, а також зміцнення громадського здоров’я мешканців сімейно-територіальних дільниць. На основі системного дослідження з використанням механізмів державного управління, їх методів, важелів та інструментів у процесі реорганізації первинної медичної допомоги на засадах сімейної медицини та її розвитку в львівській області показано, що лікар-стоматолог відіграє важливу роль у поліпшенні якості та ефективності первинної медичної допомоги на догоспітальному етапі. Обґрунтовано місце надання первинної стоматологічної допомоги лікарем-стоматологом в закладах первинної медичної допомоги: центрах первинної медичної допомоги чи амбулаторіях сімейної медицини. Зроблено висновки про необхідність поглиблення інтеграції первинної медичної допомоги, яку надає сімейний лікар, та стоматологічних медичних послуг, що надає лікар-стоматолог, у закладах первинної медичної допомоги. Це сприятиме постійному підвищенню якості та ефективності медичних послуг у названих закладах, особливо у сільській місцевості.