ОСОБЛИВОСТІ ЛІКУВАННЯ ПЕРЕЛОМІВ ПІДБОРІДНОГО ВІДДІЛУ НИЖНЬОЇ ЩЕЛЕПИ - Кулицька, О. В. (Вісник наукових досліджень, 2015)
Лікування переломів нижньої щелепи в підборідному відділі має ряд особливостей та пов’язане з більш тривалими строками загоєння. У роботі було проведено обстеження та лікування 68 хворих із переломами підборідного відділу нижньої щелепи, з яких 46 пацієнтів (контрольна група) пролікували із застосуванням консервативного методу, а 22 хворим (основна група) виконували операцію остеосинтезу з введенням суміші остеокондуктивного матеріалу та аутоплазми, збагаченої тромбоцитами, між фрагментами перелому. При застосуванні тільки консервативного методу лікування 26 % хворих демонстрували ускладнення у вигляді сповільненого загоєння ділянки перелому, 15,2 % – у вигляді нагноєння кісткової рани та травматичного остеомієліту. При використанні хірургічного методу лікування даних ускладнень не спостерігалось.