КЛІНІКО-ЛАБОРАТОРНА ОЦІНКА ПАРАМЕТРІВ КАЛЬЦІЙ-ФОСФОРНОГО ОБМІНУ, КАЛЬЦІЙРЕГУЛЮВАЛЬНИХ СИСТЕМ І БІОХІМІЧНИХ МАРКЕРІВ МЕТАБОЛІЗМУ В ДІТЕЙ 6–7-РІЧНОГО ВІКУ З РІЗНОЮ ІНТЕНСИВНІСТЮ КАРІЄСУ ЗУБІВ - Голубєва, І. М.; Остапко, О. І.; Воєвода, О. О. (Вісник наукових досліджень, 2015)
Результати проведених досліджень переконливо свідчать про зниження мінералізувального потенціалу змішаної слини на тлі порушення основних показників мінерального обміну, кальційрегулювальних систем і біохімічних маркерів метаболізму в сироватці крові дітей молодшого шкільного віку із субкомпенсованою формою активності каріозних уражень зубів. Виявлено зворотний кореляційний зв’язок між інтенсивністю карієсу зубів, дефіцитом загального та іонізованого кальцію, а також падінням активності лужної фосфатази у ротовій рідині даного контингенту обстежених. Пригнічення функції кісткового ізоферменту лужної фосфатази у сироватці крові прямо корелювало зі зниженням активності даного ферменту в змішаній слині. Між вірогідним дефіцитом активного метаболіту вітаміну Д3 у сироватці крові та інтенсивністю каріозних уражень зубів у дітей молодшого шкільного віку було зареєстровано зворотну кореляційну залежність.