МУКОВІСЦИДОЗ У ДІТЕЙ: ПАТОМОРФОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ - Гошовська, І. І.; Кузик, Ю. І.; Гошовська, Н. А. (Вісник наукових досліджень, 2016)
Муковісцидоз (МВ) – універсальна генетично детермінована екзокринопатія, яка проявляється переважним ураженням бронхолегеневої системи і травного каналу. Важливою проблемою є несвоєчасна прижиттєва діагностика МВ, що вимагає подальшого вивчення особливостей перебігу захворювання, причин смертності та патоморфозу. Проаналізовані клініко-анатомічні форми МВ відрізнялись значним поліморфізмом уражень внутрішніх органів, що у багатьох випадках утруднювало прижиттєву діагностику захворювання.