ОСОБЛИВОСТІ РЕМОДЕЛЮВАННЯ СТІНКИ СЕЧОВОГО МІХУРА ПРИ ГОСТРІЙ ЗАТРИМЦІ СЕЧІ В УМОВАХ ПОСТРЕЗЕКЦІЙНОЇ ЛЕГЕНЕВОЇ ГІПЕРТЕНЗІЇ - Гнатюк, М. С.; Нестерук, С. О. (Вісник наукових досліджень, 2015)
В експерименті вивчено особливості ремоделювання стінки сечового міхура при гострій затримці сечі в умовах пострезекційної легеневої гіпертензії. Встановлено, що пострезекційна артеріальна легенева гіпертензія суттєво ускладнювала перебіг гострої затримки сечі, призводила до виражених патоморфологічних змін сечового міхура на всіх рівнях його структурної організації. При дводобовій гострій затримці сечі відносний об’єм пошкоджених епітеліоцитів дорівнював (12,70±0,21) % в умовах пострезекційної легеневої гіпертензії – (35,70±0,24) %, а клітинна щільність інфільтрату – відповідно (3356,3±36,0) і (3590,6±33,6) %.