МІКРОБІОЛОГІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА СТАТЕВИХ ШЛЯХІВ У ВАГІТНИХ ЖІНОК ПІСЛЯ ЕКСТРАКОРПОРАЛЬНОГО ЗАПЛІДНЕННЯ - Лісяна, Т. О.; Пономарьова, І. Г.; Сопко, Я. О.; Доброчинська, Л. І.; Ковальчук, О. А. (Вісник наукових досліджень, 2015)
Проведено оцінку мікробіоценозу репродуктивного тракту в жінок у різні терміни вагітності після екстракорпорального запліднення (ЕКЗ). Встановлено, що в обстежених пацієнток у першому триместрі вагітності не виявлено суттєвих змін показників контамінації статевих шляхів потенційно патогенною мікрофлорою та збудниками іншої етіології. В другому триместрі вагітності біоценоз статевих шляхів характеризується формуванням дисбалансу між рівнем висіву захисної мікрофлори та представниками транзиторних видів мікроорганізмів, в третьому триместрі вагітності у вагітних відбувається відновлення окремих показників мікробіоценозу репродуктивної системи.