Особливості масометричних показників та морфологічних змін головного мозку статевозрілих щурів в умовах впливу на організм сульфатів міді, цинку та заліза - Романюк, А. М.; Будко, Г. Ю (Вісник наукових досліджень, 2015)
ОСОБЛИВОСТІ МАСОМЕТРИЧНИХ ПОКАЗНИКІВ ТА МОРФОЛОГІЧНИХ ЗМІН ГОЛОВНОГО МОЗКУ СТАТЕВОЗРІЛИХ ЩУРІВ В УМОВАХ ВПЛИВУ НА ОРГАНІЗМ СУЛЬФАТІВ МІДІ, ЦИНКУ ТА ЗАЛІЗА - З метою вивчення масометричних показників щурів та їх головного мозку за умов довготривалої дії (упродовж 90 діб) на організм сульфатів міді, цинку та заліза було проведено експеримент на 48 білих статевозрілих щурах-самцях масою 200-250 г віком 5-7 місяців. Застосовували анатомічні, статистичні та загальноприйняті методики мікроанатомічного методу дослідження. Встановлено, що комбінований вплив на організм сульфатів міді цинку та заліза чинить на головний мозок досить виражений токсичний ефект, що негативно позначається на масометричних показниках загальної маси щурів та маси головного мозку. Це свідчить про розвиток у головному мозку явищ гострого набряку з ознаками геморагічної інфільтрації. Ступінь вираження набряку зростає та досягає максимальних показників наприкінці експерименту. ОСОБЕННОСТИ МАСОМЕТРИЧЕСКИХ ПОКАЗАТЕЛЕЙ И МОРФОЛОГИЧЕСКИХ ИЗМЕНЕНИЙ ГОЛОВНОГО МОЗГА ПОЛОВОЗРЕЛЫХ КРЫС В УСЛОВИЯХ ВОЗДЕЙСТВИЯ НА ОРГАНИЗМ СУЛЬФАТОВ МЕДИ, ЦИНКА И ЖЕЛЕЗА - С целью изучения масометрических показателей крыс и их головного мозга в условиях длительного действия (в течение 90 суток) на организм сульфатов меди, цинка и железа был проведен эксперимент на 48 белых половозрелых крысах-самцах массой 200250 г в возрасте 5-7 месяцев. Применялись анатомические, статистические и общепринятые методики микроанатомического метода исследования. Установлено, что комбинированное воздействие на организм сульфатов меди и цинка и железа оказывает на мозг достаточно выразительный токсический эффект, что отрицательно сказывается на массометрических показателях общего веса крыс и веса головного мозга. Это свидетельствует о развитии в головном мозге явлений острого отека с признаками геморрагической инфильтрации, степень выраженности которого максимальна в конце эксперимента. FEATURES OF MASS INDICES AND MORPHOLOGICAL CHANGES IN ADULT RAT BRAIN UNDER THE INFLUENCE ON THE BODY OF COPPER SULFATE, ZINC AND IRON - To study the performance of rats and their mass brain in long acting (for 90 days) on the body of copper sulfate, zinc and iron, an experiment was conducted on 48 white adult male rats weighing 200-250 gram, aged 5-7 months. There was applied anatomy, statistics and conventional techniques microanatomical research method. It was established that the combined effect on the body of copper and zinc sulphates and iron in the brain has enough expressive toxicity, which affects performance on the total weight of the rats and brain weight. This testifies to the development of brain edema, acute phenomena with signs of hemorrhagic infiltration. The severity of edema increases and reaches maximum performance at the end of the experiment. Ключові слова: головний мозок, солі важких металів, відносна маса, коефіцієнт цефалізації. Ключевые слова: головной мозг, соли тяжелых металлов, относительная масса, коэффициент цефа- лизации. Key words: brain, salts of heavy metals, relative mass, ratio cephalization.