Особливості секреторної активності кардіоміоцитів передсердь у серцях із різними типами вегетативної регуляції - Гнатюк, М. С; Слабий, О. Б; Татарчук, Л. В (Вісник наукових досліджень, 2015)
ОСОБЛИВОСТІ СЕКРЕТОРНОЇ АКТИВНОСТІ КАРДІОМІОЦИТІВ ПЕРЕДСЕРДЬ У СЕРЦЯХ ІЗ РІЗНИМИ ТИПАМИ ВЕГЕТАТИВНОЇ РЕГУЛЯЦІЇ - Досліджено особливості секреторної активності кардіоміоцитів передсердь у експериментальних тварин із різними типами вегетативної регуляції серцевої діяльності. Встановлено, що секреторна активність міоендокринних клітин лівого та правого передсердь найвираженіша при домінуючих ваготонічних впливах, а найменша - при симпатотоніч- ному типі регуляції серцевої діяльності. ОСОБЕННОСТИ СЕКРЕТОРНОЙ АКТИВНОСТИ КАРДИОМИОЦИТОВ ПРЕДСЕРДИЙ В СЕРДЦАХ С РАЗНЫМИ ТИПАМИ ВЕГЕТАТИВНОЙ РЕГУЛЯЦИИ - Исследованы особенности секреторной активности кардиомиоцитов предсердий в экспериментальных животных с разными типами вегетативной регуляции сердечной деятельности. Выявлено, что секреторная активность миоэндокринных клеток левого и правого предсердий наиболее выражена при доминирующих ваготоничес- ких влияниях, а наименьшая - при симпатотоническом типе регуляции сердечной деятельности. PECULIARITIES OF SECRETORY ACTIVITY OF ATRIAL CARDIOMYOCYTES IN THE HEART WITH DIFFERENT TYPES OF VEGETATIVE REGULATION - Secretory activity atrial cardiomyocytes in experimental animals with different types of vegetative regulation were studied. Established that secretory activity myoendocrine cells left and right of atrium dominated about parasympathetic influences and decreasing with sympathetic type regulation of cardiac activity. Ключові слова: кардіоміоцити передсердь, секреторні гранули, вегетативний гомеостаз. Ключевые слова: кардиомиоциты предсердий, секреторные гранулы, вегетативный гомеостаз. Key words: atrial cardiomyocytes, sekretory granules, vegetative gomeostasis.