Реологічні властивості слини та її мінералізуючий потенціал у пацієнтів із запально-деструктивними захворюваннями тканин пародонта на фоні уражень шлунково-кишкового тракту - Виноградова, О. М (Вісник наукових досліджень, 2015)
РЕОЛОГІЧНІ ВЛАСТИВОСТІ СЛИНИ ТА ЇЇ МІНЕРАЛІЗУЮЧИЙ ПОТЕНЦІАЛ У ПАЦІЄНТІВ ІЗ ЗАПАЛЬНО-ДЕСТРУКТИВНИМИ ЗАХВОРЮВАННЯМИ ТКАНИН ПАРОДОНТА НА ФОНІ УРАЖЕНЬ ШЛУНКОВО-КИШКОВОГО ТРАКТУ - В роботі представлено результати вивчення реологічних властивостей ротової рідини: швидкості секреції, в’язкості, поверхневого натягу та її мінералізуючого потенціалу за вмістом кальцію та фосфору. Встановлено, що у хворих із запально-деструктивними захворюваннями пародонта на фоні уражень шлунково-кишкового тракту, Helicobacter-позитивних пацієнтів відзначається підвищення швидкості секреції та в’язкості слини на фоні зниження поверхневого натягу, зумовленого зменшенням концентрації кальцію та фосфору в ротовій рідині стосовно аналогічних значень у осіб із захворюваннями пародонта без соматичних захворювань та Helicobacter-негативних осіб з ураженням тканин пародонта на тлі патології травного тракту. РЕОЛОГИЧЕСКИЕ СВОЙСТВА СЛЮНЫ И ЕЕ МИНЕРАЛИЗУЮЩИЙ ПОТЕНЦИАЛ У ПАЦИЕНТОВ С ВОСПАЛИТЕЛЬНО-ДЕСТРУКТИВНЫМИ ЗАБОЛЕВАНИЯМИ ТКАНЕЙ ПАРОДОНТА НА ФОНЕ ПОРАЖЕНИЙ ЖЕЛУДОЧНО-КИШЕЧНОГО ТРАКТА - В работе представлены результаты изучения реологических свойств ротовой жидкости: скорости секреции, вязкости, поверхностного натяжения и ее минерализирующего потенциала по содержанию кальция и фосфора. Установлено, что у больных с воспалительно-деструктивными заболеваниями пародонта на фоне поражений желудочно-кишечного тракта, Helicobacter-положительных пациентов отмечается повышение скорости секреции и вязкости слюны на фоне снижения поверхностного натяжения, обусловленного уменьшением концентрации кальция и фосфора в ротовой жидкости относительно аналогичных значений в особ с заболеваниями пародонта без соматических заболеваний и Helicobacter-отрицательных особ с поражением тканей пародонта на фоне патологии пищеварительного тракта. RHEOLOGICAL PROPERTIES OF SALIVA AND ITS MINERALIZING POTENTIAL IN PATIENTS WITH INFLAMMATORY AND DESTRUCTIVE PARODONTIUM DISEASE ON THE BACKGROUND OF DEFEATS OF DIGESTIVE TRACT - This paper presents results of a study of the rheological properties of oral fluid, secretion rate, viscosity, surface tension and its mineralizing potential for calcium and phosphorus. Found that in patients with inflammatory and destructive parodontiuml diseases on the background of lesions of the gastrointestinal tract, Helicobacter-positive patients marked increase in secretion rate and viscosity of saliva on the background of lowering the surface tension caused by the decrease in the concentration of calcium and phosphorus in oral fluid in relation to similar values in persons with parodontium disease without systemic diseases and Helicobacter-negative individuals with lesions of parodontium pathology on the background of the digestive tract. Ключові слова: пародонт, шлунково-кишковий тракт, ротова рідина. Ключевые слова: пародонт, желудочно-кишечный тракт, ротовая жидкость. Key words: parodontium, gastrointestinal tract, oral liquid.